Sklad za
raziskave rakavih obolenj ocenjuje, da je 34% rakavih obolenj povezanih z
dejavniki življenjskega sloga, vključno s prehrano. Dobra novica pa je, da so
številne študije obrodile dokaze o učinkih mnogih živil proti raku. Torej
naslednjič, ko greste v trgovino, dodajte naslednja živila v vašo košarico.
Redno uživanje le teh lahko zmanjša razvoj nekaterih rakavih obolenj.
Grenivka
Vitamin C –
antioksidant, ki je na voljo v večini sadja in zelenjave, kot so grenivke,
pomaranče, paprika in brokoli – pomaga preprečevati nastajanje dušikovih
spojin, ki povzročajo rakava obolenja. Diete z visoko vsebnostjo vitamina C so
povezane z zmanjšanim tveganjem za rak na želodcu, rak debelega črevesa,
požiralnika, mehurja, dojk in materničnega vratu. Ti rezultati so značilni za
živila bogata z vitaminom C, ne le uživanje dodatkov, ki pa so manj zanesljivi.
Torej poskrbite, da bo na vašem vsakodnevnem jedilniku veliko sadja in
zelenjave, saj so odlični za vaše telo v mnogih pogledih.
Arašidi in
arašidovo maslo
Nekatere
raziskave kažejo, da uživanje živil bogatih z vitaminom E, zmanjšuje tveganje
raka na želodcu, debelem črevesu, pljučih, jetrih, ter drugih oblikah. Tako kot
pri drugih antioksidantih, ima vitamin E bolj udaren pomen. Z vitaminom E
bogata hrana so arašidi, arašidovo maslo, mandlji, mandljevo maslo in sončnična
semena. Ti bodo pomagali voditi obrambo vaših celic.
Sladki
krompir
Beta-karoten
je močan antioksidant. Uživanje hrane bogate z beta-karotenom, zmanjšuje
tvegane raka na pljučih, debelem črevesu in želodcu. Najdemo ga predvsem v
oranžni in listnati zelenjavi. Pri ženskah pred menopavzo, je priporočljivo
uživanje veliko zelenjave, ki vsebuje beta-karoten, folat, vitamin C in
vlaknine, kot je sladek krompir, saj zmanjša tveganje za nastanek raka dojk za
približno polovico.
Divji losos
Nizka raven
vitamina D v telesu je v večini povezana z rakom na debelem črevesu in dojkah.
Znanstveniki pravijo, da lahko vitamin D pomaga preprečiti razvoj krvnih žilic,
ki prehranjujejo rastoče tumorje in pomagajo ustaviti širjenje rakavih in
predrakavih celic. Živila bogata z vitaminom D so divji losos in mlečni izdelki
kot so jogurt in mleko. Ker je vitamina D v hrani zelo malo, razmislite mogoče
o dodatkih, ki vsebuje od 800 do 1.000 IUS vitamina D.
Kurkuma
Je začimba
rumene barve, ki jo najdemo v kariju. Kurkumin, aktivna sestavina kurkume, je antioksidant in deluje predvsem tudi
protivnetno in lahko pomaga pri preprečevanju raka z oviranjem z vidika celične
signalizacije. Raziskave so pokazale predvsem, da pomagajo pri preprečevanju
raka dojk, debelega črevesa, želodca, jeter in pljuč. Preprost način je uporaba
karija v prahu za popestritev piščančjih in jajčnih jedi, ki doda poseben okus
in je brez kalorij.
Zelenjava
Vsa
rastlinska hrana – žita, sadje in zelenjava – vsebujejo manjšo količino
fitohranil: naravne kemične spojine, ki so prav tako pomembne kot vitamini in minerali za ohranjanje zdravja. Obstaja tisoče znanih fitohranil, mnogi od njih
so dokazali, da nas lahko ščitijo pred rakom. Zelenjava kot so brokoli, cvetača
in zelje vsebujejo fitohranilo znano kot glukozinolat, ki lahko pomaga pri
nastajanju nekateri rakotvornih snovi in spodbudi proizvodnjo encimov, ki
razstrupljajo telo.
Čaj
Vsebuje
spojine imenovane katehini, za katere znanstveniki teoretizirajo, da lahko
pomagajo ustaviti rast rakavih celic in preprečujejo celične mutacije, ki
prispevajo k razvoju raka. Na Japonskem, kjer je čaj osnovna pijača, je bila uporaba
zelenega čaja povezana z zmanjšanjem tveganja raka na želodcu pri ženskah. Na
Kitajskem pivci zelenega čaja ugotavljajo, da imajo nižje tveganje za razvoj
raka trebušne slinavke in danke v primerjavi s tistimi, ki čaja ne pijejo. Vse
vrste čaja – zeleni, črni, beli delujejo tudi kot protivnetno sredstvo. Katehini
pa tudi zmanjšujejo holesterol.
Več nasvetov na www.ultimaxcore.si
Ni komentarjev:
Objavite komentar